Za każdym razem, kiedy przygotowywałam tę indyjską potrawę, miałam tylko problem z interpretacją "sosu korma". Korzystałam z przepisu z bloga Endywia, w którym są wypisane składniki na sos korma, a następnie nazwa "sos korma" występuje jeszcze wśród elementów całego dania. Może w tym momencie się zaśmiejecie, ale już dwukrotnie pomyślałam, że mam do całego dania dodać kilka łyżek gotowej pasty korma, oprócz tej, którą sama zrobiłam. Teraz wiem, że można ją przygotować samodzielnie albo użyć tej kupnej. Stosowałam jednak obie opcje na raz i muszę przyznać, że fajnie się to komponowało.
Kurczak korma
Tylko inspirowałam się znalezionym w internecie przepisem, ponieważ zwykle jak nie mam jakiegoś produktu, wybieram to, co jest akurat pod ręką.
Składniki na sos korma:
- 2 ząbki czosnku
- kawałek (wielkości kciuka) świeżego imbiru
- łyżeczka gram masala
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- pół łyżeczki drobnej soli himalajskiej
- 2 łyżki oliwy
- łyżka przecieru pomidorowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- pół średniej papryki czerwonej
- 3 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżki płatków migdałowych
Pozostałe składniki:
- 2 spore pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- kawałek (wielkości kciuka) świeżego imbiru
- puszka mleka kokosowego
- puszka ciecierzycy
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
- garść płatków migdałowych
- (opcjonalnie) 4 łyżki pasty korma (użyłam Patak's Mild Curry)
Korma jest na tyle gęsta, że zaspokoicie głód już jedząc ją samą. Jednak jeśli potrzebujecie jakiejś bazy, bardzo dobrze smakuje z kaszą jęczmienną.
Jesteście fanami kuchni indyjskiej? Ja ostatnio dużo kombinuję w tym stylu, dlatego jeśli macie dla mnie jakieś inspiracje, chętnie przyjmę. :)
Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńDziękuję! Zachęcam do wypróbowania przepisu. :)
OdpowiedzUsuńDobry przepis;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepisik, sprawdze kiedyś...
OdpowiedzUsuńSmaczne danie + fajnie wygląda!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń